ingezameld bedrag: € 12.200,-

Gereed-schappen voor ambachts-school in Pakwach, Oeganda

Beschrijving van het project

Oeganda heeft in de afgelopen decennia beslist vooruitgang geboekt in de bestrijding van armoede. Maar toch riskeert nog 43% van de bevolking terug te vallen in extreme armoede. Voornamelijk in Noord-Oeganda is nog altijd sprake van veel armoede als gevolg van de hoge jeugdwerkloosheid, gender ongelijkheid, gebrek aan toegang tot basis voorzieningen en lage economische ontwikkeling.
De West-Nijlregio in het noorden van Oeganda is de armste regio van Oeganda. Hier leeft 70% van de bevolking onder de armoedegrens van USD 1,25 per persoon per dag. De regio grenst aan de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan en de bevolking bestaat uit vier etnische groepen – de Lugbara, Alur, Madi en Kakwa. De landsgrenzen gaan dwars door deze etnische groepen heen. Conflicten in Congo en in Soedan hebben daarom ook een directe invloed op de bevolking van de West-Nijlregio.

De gemeenschap van het Pakwach-district leeft voornamelijk van visserij op de Nijl. Men kent eigenlijk geen andere ambachten en heeft het steeds moeilijker om zelfvoorzienend te zijn. De mensen leefden er 20 jaar onder de terreur van de LRA (Lord Resistance Army, het ‘Leger van de Heer’) en nog steeds is de situatie niet helemaal genormaliseerd. De jeugdwerkloosheid in het Pakwach-district is hoog; het merendeel van de jongeren zit zonder werk. Zij hebben wel de wil om te gaan werken, maar het ontbreekt hen aan vaardigheden en aan de mogelijkheid een vak te leren. Terwijl er in de West-Nijl regio wel voldoende werk kan worden gecreëerd voor jonge mensen, vooral in de agrarische, diensten- en bouwsector en in het kleinbedrijf.

In het Pakwach-district staat de ‘Pacer Community Polytechnic School’. Deze ambachtsschool geeft door de overheid erkende vakopleidingen waarbij jongeren worden opgeleid tot timmerman, metselaar, loodgieter, elektricien, betonwerker, automonteur of kleermaker. Aan het eind van de opleiding krijgen de studenten een diploma. Daarnaast geeft de school ook opleidingen tot schoonheidsspecialiste, kapster, cateraar, schilder, smid, lasser en vakken in de kunstnijverheid, maar deze worden niet met een diploma afgesloten.

Het schoolgebouw biedt ruimte aan ca. 180 leerlingen, maar door een tekort aan gereedschappen konden er tot 2015 maar 109 studenten geplaatst worden. De overheid betaalt de leerkrachten maar heeft onvoldoende budget om de school te helpen met een betere uitrusting. Dat is natuurlijk zonde, want een vakopleiding is voor de jongeren uit deze armste regio van Oeganda de enige kans om werk te vinden - in dienst van iemand of als zelfstandige - en in hun levensonderhoud te voorzien.
In Oeganda kan een student met een diploma gemiddeld USD 2,40 per dag verdienen. Met een dergelijk inkomen kunnen ze voorzien in hun basisbehoeftes en sociale verplichtingen, wat leidt tot een verbetering van de levenstandaard en sociale status. En al tijdens de opleiding kunnen ze geld verdienen met producten die ze maken. Geen wonder dat veel jongeren staan te trappelen voor een plek op deze school!

De Van Doorn Stichting en Tools to Work hebben zich daarom in 2016 en 2017 samen sterk gemaakt om maximaal rendement uit deze ambachtsschool te halen.

Waar staan we op dit moment?

In 2015 ontving de Van Doorn Stichting van de Pacer Community Polytechnic School het verzoek om een financiële bijdrage van € 8.905,- ten behoeve van de aanschaf van gereedschappen voor de verschillende opleidingen. In 2016 volgde het verzoek om een additionele € 3.300,- beschikbaar te maken voor een managementtraining en de bijscholing van de leerkrachten. Dankzij een inzamelingsactie van het MKB in Woudenberg en omstreken werd eind 2016 € 4.450,- ingezameld, de rest van het benodigde budget is beschikbaar gesteld vanuit het Addo Kranendonk Fonds.

Dankzij deze investering zullen jaarlijks ca. 20 jongeren vaardigheden op kunnen gaan doen om zelf een meubel- of houtwerkplaats te starten en ca. 40 om in een motor of autowerkplaats te werken - onder een baas of zelfstandig. Ca. 30 jongeren zullen leren kleding te maken waarna zij eventueel zelf een atelier kunnen starten. Ca. 40 jongeren zullen vaardigheden opdoen waarmee zij in de bouw de kost kunnen gaan verdienen en ca. 30 jongeren zullen met de geleerde vaardigheden in een metaalwerkplaats terecht kunnen of er zelf een kunnen starten. Kortom, de Pacer Community Polytechnic School voorziet nu jaarlijks ca. 160 jongeren van een vakopleiding!

Image26

De betrokken organisaties

Dit project is uitgevoerd door Pacer Community Polytechnic.

Logo Tools To Work De Stichting Tools To Work heeft (opgeknapt) gereedschap ter beschikking gesteld. In de werkplaats van Tools To Work in Teteringen (Breda) werkt men aan het opknappen en reviseren van gereedschappen en machines door deskundige vrijwilligers, samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Logo ELEC Uganda De managementtraining en bijscholing van de leerkrachten is in 2017 verzorgd door het Education Local Expertise Centre in Kampala – Oeganda.


De Van Doorn Stichting heeft er daarnaast voor gezorgd dat voor de meest kansarme jongeren het lesgeld betaald wordt. Samen met het schoolbestuur zijn de meest hulpbehoevende leerlingen geïdentificeerd; jongeren waarvan de ouders het schoolgeld niet kunnen betalen. Voor hen is het schoolgeld voor 2017 veilig gesteld, waardoor zij de opleiding kunnen blijven volgen zonder het risico te lopen van school gestuurd te worden.

twitteren over dit project? >>> #PCPPakwach

>>> Bekijk deze leuke video op YouTube: https://youtu.be/hXNRUb4eGmc! Je vindt meer video's over dit project op onze playlist 'Pacer Polytechnic School' op YouTube!

PROJECTNIEUWS

Tweets over dit project

  • @VanDoornSt Al €4450 heeft actie #MKB #Woudenberg opgeleverd - geweldig nieuws voor ambachtsschool #PCPPakwach in Oeganda!… https://t.co/gbpxqIZQRT 30 months ago
  • @VanDoornSt Geweldige prestatie van #MKB in #Woudenberg: al €2.950,- ingezameld voor gereedschappen school #Oeganda! #PCPPakwach https://t.co/KjVJGADUyv 31 months ago
  • @VanDoornSt Kerstactie #MKB #Woudenberg levert in 3 dagen al €1.500,- op tbv gereedschappen ambachtsschool #PCPPakwach #Oeganda… https://t.co/XE5onHMZ1Y 31 months ago
  • @VanDoornSt I.s.m. #ToolsToWork maken wij ons sterk voor uitbreiding Pacer Community Polytechnic School, Oeganda! #PCPPakwach https://t.co/KjVJGADUyv 32 months ago