Lager tuinbouwonderwijs voor weeskinderenin in Lambwe Valley, Kenia

(LOSUP - Lambwe Orphans SUPport)

Beschrijving van het project

LOSUP (Lambwe Orphans SUPport) is een organisatie die ca. 120 wezen en halfwezen in het uitgestrekte en dunbevolkte gebied van de Lambwe Valley (tussen Mbita en Homa Bay) ondersteunt door naar pleeggezinnen te zoeken, onderdak en eten te verzorgen (op school!) en lager onderwijs en vocational training (beroepsonderwijs) te geven. De onderwijzers worden door de overheid geplaatst en betaald.

LOSUP wil graag het huidige basisonderwijs uitbreiden met lager landbouwonderwijs, en daarvoor groentekassen (voor tuinbouw) en - op de wat langere termijn - een melkveehouderij (stal en koeien voor de productie van melk en yoghurt) opzetten. Zo kunnen de kinderen landbouwvaardigheden aanleren, die ze anders van hun ouders geleerd zouden hebben.

Een gedeelte van de producten kan voor eigen consumptie worden gebruikt, en een deel kan worden verkocht op de markt in Homa-Bay. Door met de verkoop van de groenten en zuivelproducten inkomsten te genereren, kan LOSUP de afhankelijkheid van lokale en internationale donaties afbouwen. Kortom, een project met een sterke empowerment-factor!

LOSUP heeft in 2012 op verzoek van de Van Doorn Stichting een strategisch beleidsplan en een financieel plan uitgewerkt, dat er goed doortimmerd uitziet. Dit project verdient dan ook alle aandacht en steun en de Van Doorn Stichting wil zich hier dan ook vol overtuiging voor inzetten.

Waar staan we op dit moment?

Paul en Petra hebben LOSUP in oktober 2013 bezocht en de ontvangst was hartverwarmend. Ze werden door de kinderen verwelkomd met voordrachten, dans en zang. Uit gesprekken met vertegenwoordigers van het ministerie van onderwijs, lokale autoriteiten, vertegenwoordigers van de gemeenschap, school en kerk, bleek duidelijk hoezeer iedereen betrokken is bij dit initiatief en hoe breed de steun voor dit project is. Maar ook bleek – tijdens een rondleiding op het schoolterrein - hoe armoedig, of eigenlijk hartverscheurend de omstandigheden zijn waaronder de kinderen nu onderwijs krijgen.

Paul en Petra hebben destijds ook het terrein bezocht dat door de gemeenschap ter beschikking was gesteld voor de realisatie van de greenhouse en dairyfarming. In mei 2014 werd een ander terrein aangeboden - van 4,7 hectare aan het Victoriameer - dat vruchtbaarder en gemakkelijk te irrigeren is.

In juli 2014 is een sponsoractie van start gegaan bij restaurant In de Kazerne in Nijmegen, restaurant Thuis bij Fien in Wijchen en B&B The Collector in Amsterdam. Deze actie leverde binnen één jaar EUR 6.320 op! Daarnaast werden individuele donaties ontvangen, waarmee de benodigde EUR 8.820,- bijeen werd gebracht.
De bouw van de eerste groentekas begon in augustus 2014 en dit leverde in november 2014 de eerste oogst op. Een tweede kas werd begin 2015 gebouwd. Door de inkomsten die met behulp van de kassen gegenereerd worden, maar ook als gevolg van het gratis onderwijsbeleid van de regering, kan nu tweederde van de 120 weeskinderen nu naar staatscholen in de hogere klassen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Daarnaast zijn de kinderen voorzien van betere kleding, schooluniformen, schoenen en lesmateriaal. Alleen onderwijs voor de lagere klassen van het basisonderwijs wordt nog steeds verzorgd door LOSUP.

Dankzij de inkomsten die met de groentekassen verkregen worden, wordt de afhankelijkheid van LOSUP van steun van donoren verminderd, en kan worden gezorgd voor continuiteit van de zorg voor de weeskinderen en het geleidelijk, stap voor stap, verbeteren van hunleefomstandigheden en onderwijskansen.

twitteren over dit project? >>> #Lambwe

PROJECTNIEUWS
 • Uit eten in Nijmegen voor LOSUP!

  Vanaf 1 juli zijn er wel twee héle goede redenen om in Nijmegen uit eten te gaan! Want bij In de Kazerne en Thuis bij Fien kunt u niet alleen heerlijk en gezellig lunchen of dineren, maar bij deze twee restaurants loopt ook een prachtige sponsoractie!

 • Mijlpaal voor LOSUP: eerste groentekas klaar

  In Lambwe Valley is de eerste groentekas geplaatst en…. is de eerste oogst binnengehaald! Goed nieuws dus voor LOSUP (Lambwe Orphans SUPport), de lokale organisatie die hiermee een eerste stap heeft gezet naar de inrichting van tuinbouwonderwijs voor weeskinderen.

 • Verbetering zichtbaar in Lambwe Valley!

  Eindelijk een grote glimlach op hun gezichten - de leefomstandigheden van de weeskinderen in de Lambwe Valley zijn zichtbaar verbeterd!

 • Renovatie groentekassen LOSUP afgerond

  De renovatie van de twee groentekassen - die begin dit jaar door noodweer werden vernield - is afgerond.

Tweets over dit project

 • @VanDoornSt Renovatie groentekassen trainingscentrum #Lambwe, Kenia is voltooid! Op naar een mooie oogst! http://t.co/Xcbcqa5P7k http://t.co/HT4mb09bpN 49 months ago
 • @VanDoornSt Dankzij sponsoracties @indekazerne, @ThuisbijFien en B&B The Collector in Amsterdam is totaalbedag #Lambwe binnen! http://t.co/Xcbcqa5P7k 50 months ago
 • @VanDoornSt Fijn; de zichtbare verbetering in omstandigheden weeskinderen Lambwe Valley #Kenia #Lambwe http://t.co/lvpQ8upk6J 53 months ago
 • @VanDoornSt Nog maar €1100 te gaan! Dankzij @indekazerne en @ThuisbijFien! Greenhouses #Lambwe Valley, #Kenia #educatie #afrika http://t.co/Xcbcqa5P7k 54 months ago
 • @VanDoornSt Sponsoring @indeKazerne en @ThuisbijFien heeft weer €1000 voor Greenhouse in #Lambwe Valley, #Kenia opgeleverd, dank! http://t.co/Xcbcqa5P7k 57 months ago
 • @VanDoornSt De bouw van de eerste kas is gestart! Greenhouse in Lambwe Valley, Kenia http://t.co/XcbcqanpYS #Lambwe 62 months ago