MULEBA centrum voor beroeps-opleidingen, Tanzania

 

Beschrijving van het project

De MULEBA Women Association is een non-profit organisatie in Mwanza (Tanzania) die jongeren uit het Buhongwa-district uit de prostitutie wil houden d.m.v. voorlichting en door ze de kans te geven een beroepsopleiding te volgen, zodat ze andere inkomsten kunnen genereren. In 2013 heeft MULEBA ons benaderd met hun plannen, nl. de opzet van een ‘vocational training centre’ (een centrum voor beroepsopleidingen). Daarvoor was een onderwijslocatie en materiaal nodig.

Het project was in eerste instantie gericht op zo’n 200 adolescente, zeer gemotiveerde meisjes en jongens. Het doel is om hen te leren lezen en schrijven en hen een vak te leren.
MULEBA gaf al basisonderwijs (in ’t Engels) aan ca. 35 kleuters uit de directe omgeving va Buhongwa.

Dit project past helemaal in de visie van de Van Doorn Stichting. In maart 2013 is afgesproken dat MULEBA zelf zorg zou dragen voor een schoollocatie en dat de Van Doorn Stichting fondsen zou gaan werven voor de aanschaf van het benodigde materiaal. Hiervoor was een eenmalige investering van EUR 8.000 nodig: EUR 3.900 voor de computercursus en EUR 1.700 voor de kleermakersopleiding. Bovendien zouden de opstartkosten voor de eerste 10 maanden EUR 2.400 bedragen (salarissen van trainers en trainingsmateriaal).

De lokale overheid was ook nauw betrokken bij dit project en had de dossiers al klaar liggen om, zodra de school gereed is, de benodigde vergunningen af te geven. 

 

Waar staan we op dit moment?

Het is gelukt! In november 2014 is MULEBA’s centrum voor vakopleidingen geopend!

Begin 2014 wist MULEBA een geschikte schoollocatie te vinden, maar dat kostte wel de nodige moeite omdat de initiële toezegging om uit te breiden - een belofte van de eigenaar van het oude schoolgebouwtje, waarvan MULEBA een lokaal gebruikte - niet werd nagekomen. Daardoor moest MULEBA halsoverkop op zoek moest naar een andere locatie. Daarom is naast een lokaal dat al van MULEBA was, een extra lokaal bijgebouwd.
Dit alles heeft wat vertraging opgeleverd, maar toch kon de nieuwe locatie eind 2014 in gebruik genomen worden. Op deze nieuwe locatie gaat MULEBA het centrum voor beroepsonderwijs opzetten. Er is inmiddels gestart met het geven van kleermaker- en computercursussen.

Terwijl MULEBA zich met het schoolgebouw bezighield, hebben wij ook niet stil gezeten en is het ons gelukt om met behulp van crowdfunding op www.4just1.com en een grote gift van de familie Kranendonk de benodigde EUR 8000 te verzamelen.

Op 28 februari 2014 is er een overeenkomst afgesloten met MULEBA, waarin is vastgelegd wie wat zou doen en wie wat zou betalen. De naaimachines voor de kleermakerscursussen en de computers voor de computercursussen zijn vervolgens besteld en geleverd. Leerkrachten met een VETA-opleiding (het opleiding van de overheid) zijn aangenomen en hebben bij SIDO (Mwanza sewing training center) nog een speciale training gevolgd.

In november 2014 kon er dan daadwerkelijk gestart worden met de eerste groep cursisten! MULEBA heeft er bewust voor gekozen het centrum op te starten met een beperkt aantal leerlingen, zodat eventuele opstartproblemen gemakkelijker opgelost kunnen worden en ervaring kan worden opgedaan met het runnen van het centrum. In het voorjaar van 2015 zal het aantal leerlingen geleidelijk tot de maximale capaciteit worden opgevoerd.

Het animo is groot, de eerste reacties veelbelovend!. We blijven het project nog een tijdje volgen om toe te zien op de duurzaamheid van dit project.

Heel veel dank aan iedereen die aan dit project een bijdrage heeft gedoneerd!

twitteren over dit project? >>> #MulebaVTC

PROJECTNIEUWS
 • Muleba VTC geopend!

  MULEBA’s centrum voor vakopleiding in Mwanza, Tanzania is geopend en begonnen met het geven van kleermaker- en computercursussen aan kansarme jongeren uit de Buhongwa-district van Mwanza.
 • Eerste diploma's zijn mijlpaal in Mwanza

  Een mijlpaal voor de MULEBA Association for Women in Mwanza, Tanzania; de eerste groep leerlingen heeft de kleermakers- en computeropleiding afgerond en een diploma gekregen!

Tweets over dit project

 • @VanDoornSt Eerste opleidingen klaar, eerste diploma's uitgereikt! Mijlpaal in Mwanza! #Tanzania http://t.co/SBHCHbtQcD #trots #MulebaVTC #goeddoel 50 months ago
 • @VanDoornSt Het Vocational Training Center in Mwanza is geopend! http://t.co/ZLpCdi2dok! #tanzania #beroepsonderwijs #MulebaVTC http://t.co/2ybyWc8K3I 56 months ago
 • @VanDoornSt Work in progress! Bouw van schoollokaal voor centrum voor beroepsonderwijs in #Tanzania vordert gestaag! #MulebaVTC http://t.co/zYb7rUx0MN 61 months ago
 • @VanDoornSt Yessss! Bedrag centrum beroepsopleiding #MulebaVTC #Tanzania is binnen! Dankzij fantastische donateurs! #crowdfunding http://t.co/ObuuA96vPs 63 months ago
 • @VanDoornSt Fondsen voor centrum Beroepsonderwijs #Tanzania bijna compleet! Zie http://t.co/9XOBnCpqqy | http://t.co/mhwsdGo8aA #MulebaVTC #crowdfunding 64 months ago
 • @VanDoornSt Wauw, we zijn er bijna! Nog €1000 nodig voor MULEBA Vocational Training Center, Tanzania http://t.co/ObuuA96vPs #MulebaVTC #fondsenwerving 64 months ago